23 Şubat 2015 Pazartesi

Elektronik Sigara Sağlıklı Ve Yasal Mı?

Artık hayatınızı düzene sokup, sağlıklı bir yaşama merhaba demek istiyorsunuz… Bunun için bazı alışkanlıklarınızdan ödün vermek zorundasınız. Mesela işe sigarayı bırakmakla başlayabilirsiniz. Peki; nasıl mı? Şuan piyasada satılan ve sigarayı bırakma konusunda en son çıkan yardımcı ürün olan elektronik sigara acaba gerçekten bu iş için elverişli mi? Bu sorudan da önemlisi ülkemizde yasal mı? Lütfen makalemizi sonuna kadar dikkatlice okuyunuz.


elektronik sigara


Bir tür yolculuğa çıkacağız, bu yolculukta birlikte olacağız, yazılarım size rehberlik edecek. İhtiyaç duyduğunuz anlarda kulağınıza fısıldayacak ve bilinçaltınızın bilmesi, yapması, uygulaması ve edinmesi gereken kazanımlarında rehberlik etmeye devam edecek. Okurken rahat bir yere oturmanızı tavsiye ediyorum. Elleriniz dışarıya dönük ve açık olsun. Okurken aşırı derece rahatlayacak beklide uyuya kalacaksınız. İlk bölümde amaç zihninizi yeni bir hayata hazırlamak… Okurken hiçbir sorumluluğunuz yok, sadece kendinizi yazılara bırakın ve yazıların sizi yönlendirdiği yere bir yaprağın dalından koptuktan sonra ırmağın üzerine düşüp ırmakla beraber akıp gittiği gibi sizde kendinizi bırakın. Şimdi kendini oldukça rahat bıraktın, en rahat pozisyondasın, yazıları okurken vücudun gevşemeye başlasın. Sadece hoş bir sakinlik içinde nefes alıyorsun.

Nefes alıp verdikçe gevşediğini hissediyorsun. Burnunuzdan derin nefes alın, her zamankinden farklı sadece burnunuzdan ve normalden biraz daha derin. Alıyor, birkaç saniye nefesinizi tutuyorsunuz ve sonra yavaşça ağzınızdan veriyorsunuz. Birden bire değil; çok yavaş... Bu şekilde devam edin. Derin nefes alıyorsunuz üç saniye kadar tutuyorsunuz, sonra nefesinizi ağzınızdan yavaşça bırakırken vücudunuzdaki tüm gerilim uzaklaşıyor. Şimdi bunu birkaç defa tekrar edin. Bir ışık yolculuğuna çıkacağız, bedeniniz derin gevşemenin etkisiyle bir dinlenme içerisine girecek. Siz dikkatinizi yazıya vereceksiniz, bilinçaltının kendine yeni bir hayat ısmarlama sürecinde, attığın adım aldığı her yeni programı uygularken, iradenizi zorlamadan istediğiniz sonuca ulaşacaksınız. Huzur istiyorsunuz, mutluluk istiyorsunuz ve bütün bunlar için çaba göstermek zorunda değilsiniz. Kendinizi bir ırmağın akışına bırakın her şey içinize gelecek. Umduğunuzdan daha kolay ve hızlı bir şekilde… Şimdi kendinizi bir tünelin içinde hayal edin, mutlaka görmek canlandırmak gerekmiyor.


Elektronik Sigara ?

Canlandırabilir iseniz ne ala yoksa hissedebilirsiniz de... Tünelin sonunda beyaz bir ışık var ve siz beyaz ışığa doğru arkanıza bakmadan ilerliyorsunuz. Adeta yeni bir doğumun, başlangıcın heyecanını yaşıyor gibisiniz. Gittikçe ışığa yaklaşıyor ve o muhteşem parlaklıkla beraber gelen serinliği hissedebiliyorsunuz. Büyüyor git gide büyüyor daha büyük, daha büyük artık beyaz ışıkla buluştun. Sanki ayakların yerden kesildi, sanki pamuk bulutların içinde adım atıyor gibisin. Şimdi üçe kadar sayın ve ışık sizin içinizde ve siz ışığın içinde bütünleşeceksiniz. 1–2 ve 3 ışığın yoğunlukları bedeninde gezerken sen sadece olup biteni gülümseyerek izliyorsun. Bazen bir rüya görüyormuş gibi hissedebilirsin, artık gözlerinizi açın ve tekrar doğduğunuzu hissedin. Şuan tamamen eskiden esaretinde olduğunuz sigaradan kurtulup, nikotini istemediğinizi hissedebiliyor musunuz? Eğer içinizde en ufak bir şüphe kaldıysa, elektronik sigara alıp kendinizi onunla avutabilirsiniz. Bunların hiç biri fayda etmediyse ikinci bölüme geçebiliriz. Dünyada üç kanser hastasından birinin kesin olarak nedeni sigara, bilmediğimiz daha nelere yol açıyor sigara kullanımı.

Bir günde bu alışkanlıktan kurtulanların sayısı oldukça azdır. Bunun için mutlaka bir yardımcı araç kullanmak gerekir. Bu araç elektronik sigara olabilir mi?. Kendi irade gücü ile tiryakilikten kurtulanların oranı yüzde iki, üç gibi. Bu şu anlama geliyor, yüz insandan 96-97 kişi kendi iradesi ile bırakırsa altı ay içinde tekrar sigara içmeye başlıyor. Aslına bakarsanız bu illetten kurtulmak değil önemli olan tekrar geri dönmemek. Bir daha başlamamak lazım, bununda tek yolu var. Psikolojik bağımlılığı bitirmek, sigarada iki unsur var yüzde beşi nikotin bağımlılığı yani fiziksel bağımlılık ve yüzde doksan beşi de zihinsel bağımlılık. Halk arasında bu iş kafada biter dedikleri gibi bu işi kafada bitirmekle alakalı, sorunun sadece yüzde beşlik bir kısmının fizyolojik bağımlılık olması çok ilginç aslında. İnsanlar sadece nikotine esir olduklarını zannederken aslında zihinlerinin tamamen esiri olmuşlardır. Bunu şöyle örnekleyebiliriz.

Sekiz saatlik bir uykudan uyandığınızda vücudunuzdaki nikotinin neredeyse yüzde doksanı elemine edilmiş durumdadır. Bu nikotinin neredeyse tamamına yakını idrar yoluna atılır. Bir gün içinde tamamen bitme düzeyine gelir. Üç gün sonra bir kliniğe gidip test yaptırsanız vücudunuzda sıfır nikotin olduğunu görebilirsiniz. Çoğu tiryakide olan sigara krizleri, mesela uçaklarda, kapalı alanlarda uzun süre sigara içememenin verdiği rahatsızlık tamamen psikolojik bağımlılıktan kaynaklanmaktadır. Bağımlılığın fizyolojik kısmı algılanamayacak kadar hafiftir. Hiçbir ağrı, sızı, sancı yaratmaz. Mesela biz on beş saat oruç tutarız o süre sonunda aslında vücudumuzdaki nikotin oranı yüzde üçün altına düşer. Bu şu anlama geliyor, bağımlılığın tamamı bitti neredeyse ama daima tiryakide sigara içme arzusu vardır. Bu tamamen psikolojik bir algıdır, eğer bir elektronik sigara temin edip kullanmaya başlarsanız. Psikolojik içme arzunuzu bu sayede giderebilir ve sigaradan tamamen kurtulabilirsiniz. Son olarak sadece 2014 yılında 14 milyon yeni kanser vakası yaşanmıştır. Yüzde on üç ilke akciğer kanseri ilk sıradadır yani bu akciğer kanserlerinin sebebi tamamen sigara kullanımı olduğu anlamına gelmektedir. Kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Sağlıklı ve dumansız bir hayat dileği ile…

Türkiye'de Elektronik Sigara Yasal Mı?


Hayır! Bu kadar net bir cevabı var. Şu an için elektronik sigara ile ilgili yeterli veri ve araştırma yok. Dünyada birçok ülkede serbest ise de; ülkemizde yasal değildir. Dolayısı ile almak veya satmak suçtur.

1 yorum:

  1. sigara içmek gerçeken çok zararlıdır sigarayı bırakmak istiyorsanız elektronik sigara size bu konuda yardımcı olacaktır kat elaf markası bu konuda en iyi elektronik sigara öreten firmalardan biridir.

    YanıtlaSil