9 Şubat 2015 Pazartesi

Sigarayı Bırakma Kılavuzu

Her yıl milyonlarca insan sigara nedeni ile sağlık sorunları yaşıyor. Ya da daha kötüsü hayatını kaybediyor. Sigara kullanımı özellikle gençler ve kadınlar arasında çok büyük bir artış gösteriyor. Uzmanlar aslında sigarayı bırakmanın çokta zor olmadığını söylüyor ve bu süreci kolaylaştıracak on madde öneriyorlar. Bu on maddeyi uzman doktor Melih Abbasoğlu’na sorduk kendisinin bize aktardıkları şunlar; “ilk madde karar vermek bu durum gerçekten önemli, her şeyde olduğu gibi en önce karar vermek daha sonra uygulamaya geçmek doğru olanıdır. Bazen ani kararlarla ben sigarayı bıraktım diye bir kenara atmak böyle sigarayı bırakma hikayeleri de anlatılır, ama asıl doğru olan hangisi? Düşünmek, karar vermek, etraftakilerle konuşmak ve hangisinin daha doğru yol olduğunu seçerek bir bırakma metodu belirlemek ve onun üzerine bırakmak. 

sigara bırakma kılavuzu


Sigarayı Bırakmak İçin Bir Tarih Belirleyin


Alışkanlığınızdan kurtulmak için tarih belirlemek önemlidir. Fakat şöyle bir şey değil, yılbaşında ben bırakacağım veya özel bir günde bırakacağım değil. Benim tavsiyem belirleyeceğiniz tarihin böyle bir bağlantısının olmaması. Yani sigaraya ait bir tarih belirlemek, çünkü aksi şekilde belirlenen tarihler yıl dönümleri, doğum günleri, yılbaşları çok kolaylıkla vaz geçilip aklın kayabildiği tarihlerdir. Bu nedenle tarih belirleyin ama sigara ile hiçbir bağlantısı olmayan özel bir tarih olsun. Bu ilk madde aslında on maddeye sıkıştırmak on kolay bir rakam akılda kolay kalsın, sayıları insanlar güzel akılda tutuyorlar. Bu nedenle pratik bir yöntem, fakat sigarayı bırakmaktaki temel unsur, bunu istemek ve onun için hazır olmak. 

Daha sonrasında sigaranın aslında çokta göz ardı edilen ve dikkatten kaçan özelliği daha var. Eğer günde bir paket sigara içiyorsanız yaklaşık bir buçuk saatiniz, iki paket içiyorsanız üç saatiniz tütün ile onu düşünerek ve onunla uğraşarak geçiyor. Yani sigara içeyim diye düşünüyorsunuz. Cebinizden paketinizi çıkarıyorsunuz, ağzınıza götürüyorsunuz, yakıyorsunuz, içiyorsunuz, söndürüyorsunuz ve külünü silkeleyip izmaritini atıyorsunuz. Bu durum yaklaşıp dört, beş dakika bir sigara için, bir paket içiyorsanız bir buçuk saat olarak yukarı doğru gidiyor. Uyanık kaldığınız on altı saatin beşte biri sigara ile geçiyor. Alışkanlığınızı bıraktığınız zaman bu on altı saatlik uyanık kaldığınız zamandan iki, üç saat bir anda açığa düşüyor. Bu durumda ne yapacağım diye düşüne biliyor insanlar. Bu üç saat doldurulması gereken ve sigara ile direkt bağlantılı zaman, bu zamanın en iyi, en az zararlı ve en faydalı şekilde doldurulup hayata kazandırılması gerekir. Yani günlük meşguliyetin içinde üç saati sigaraya ayırmak aslında israfın en büyüğü, bunu tekrar sigaraya başlamamak üzere motive olacağımız iyi bir alana kaydırmak en önemli durumlardan bir tanesi. 

Ben özellikle sigaranın zararları nedir diye soranlara şöyle cevap veriyorum. Ağzınız kötü kokar, dişlerinizi fırçalasanız da istediğiniz gibi beyazlamaz, çocuğunuz gelip sizi öpeceği zaman baba kötü kokuyorsun deyip yanınızdan uzaklaşır. Tabi kanser yapar, akciğer hastalığı yapar, cildiniz erken kırışır. Bunlar herkesin bildiği şeyler ama asıl günlük yaşantımızdaki olumsuzlukları portakal yersiniz tadını alamazsınız. Bunları hep iyi bilmek gerekiyor, sigarayı bırakmaktaki kararlılığı sürdürebilmek için. Bir kenara yazıp aynanın kenarına asın sabah kalktığınızda onu görün, sabah ilk işiniz kahve ile bir sigara içmek ise ve bunu çok kuvvetli bir bağlantı haline getirmişseniz. Çoğu tiryaki böyle yapmıştır. Kahveden vazgeçin onun yerine ıhlamur için yani ıhlamur ile sigara arasında manevi bir bağlantı yoktur muhtemelen. Her yemekten sonra bir sigara yakıyorsanız onun yerine yemekte o sigaraya ayırdığınız zaman diliminde sofrada oturmayın, sofradan kalkın. Eğer içki masasındaysanız, arkadaşlarınızla sohbet içindesiniz, alkolü bırakın. Kül tablanızı kaldırın, çakmağınızı atın, kibritlerden uzak durun. Evde bir başkası sigara içiyor da siz bırakıyorsanız bu süreci çok zorlaştırır, onu da ikna edin.


Sigarayı Bırakırken Kilo Almaktan Korkmayın 


Kilo alma korkusu birçok tiryakiyi durduruyor, sigarayı bırakacağım ama ya kilo alırsam, formlarından memnunlar görünüşleri gayet güzel. Ama sigarayı bıraktılar ve kilo aldılar durumu onlar için gerçekten tiryakilikten kurtulmak adına bir engel. Şöyle bir hesap var yaklaşın günde bir paket sigara içen bir kişi, kalp hızının artması, vücut ısısının artması ile beraber günde fazladan dört yüz kalori yakıyor. Yani sigarayı bıraktığınız taktirde siz aynı şekilde yemek yemeye devam ederseniz, bu dört yüz kalori vücudunuzda birikiyor. Yedi bin beş yüz kalorinin bir kilo olduğunu düşünürsek yaklaşık yirmi günde bir kilo alacaksınız anlamına geliyor. Bu durumda bir tasarruf gerekiyor, yani yediklerinize ve içtiklerinize konsantre olmanız lazım. Kastım rejim yapmanız değil, rejim yapmak ayrı bir strestir. Hem sigaranın stresi hem rejimin stresini üst üste bindirmek her ikisinin de başarısızlığını meydana getiriyor. 

Sizlere tavsiyem, yaşama egzersiz katmak. Sigara ile beraber geçirdiğiniz zamanı yürüyerek açık havada olmak ve yemek yerken de, makul gıdalar tüketmek. İştahınız artabilir ama makul şeylere dönmek her zaman daha doğru olandır. Günümüzde sigarayı bırakma bilince hızla artmakta, eskiden otobüs yolculuğu yaparken arka koltukta oturan kişinin sigara dumanını üflemesini saatlerce yaşardık ve daha kötüsü bu durumu yadırgamazdık. Şimdi böyle bir şey düşünemiyoruz bile yolda yürürken bir insanın sigara dumanı üzerinize geldiği anda hemen karşı çıkıyoruz. Bu sigara içmeme bilincinin oturması ile çok alakalı. Sigarayı bırakma kampanyası Türkiye’de gerçekten de çok etkili oldu, biz kurallara uymayan Türklere dünya sağlık örgütü tebrik yolladı.  Siz bu işi gerçekten layığı ile yapıyorsunuz diye, demek ki böyle bir şeye gerçekten ihtiyaç varmış. Tam zamanında’da sigarayı bırakma yasağı ve onun uygulamaları hayata geçti”. Doktorumuza teşekkür ediyoruz. Artık ülkemizde kapalı alanların tamamında tütün ve mamüllerini kullanmak yasak hatta sahibi olduğunuz arabanın bile içinde. Umuyoruz bu uygulamaların devamı gelir ve dumansız hava sahamızı genişletiriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder