8 Ocak 2015 Perşembe

Sigarayı Bırak sağlıklı Ol

Çok klişe bir laf gibi mi geldi size? Sigarayı bırak, sağlıklı ol! O kadar da klişe olmadığını size kanıtlayabilirim. Dünyanın %90'lık sömürülen tarafında iseniz; işin maddi kısmını anlatmaya bile gerek duymuyorum. Biz geçelim işin sağlık kısmına. Bari fazla hasta olmayın da, sermaye sahipleri ve devletler sizin için fazla harcama yapmasın. Merak etmeyin; ben de %90'nın dışında değilim. 

Sağlıkla ilgili yazıya başlamadan dün aklımdan geçen bazı şeyleri sizinle paylaşayım. Görürsünüz; yürüyüş yapar memur arkadaşlar. Maaşımız az falan diye. Ortalama 2500 TL civarında bir para ellerine öyle yada böyle geçiyor. Öğrendiğime göre bunlardan bazılarına otobüs biletleri bedavaymış. Tekstil atölyesinde akşama kadar çalışan bir işçinin aldığı para 1000 lira. Otobüs indirimi yok. En fazla ihtiyacı olana bu indirim yok. Sinema biletleri de indirimli satılıyormuş bazı meslek gruplarına. İşçiye yine indirim yok. Küçük esnaf da şansız grupta bence. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin sahipleri ve yöneticilerinin böyle bir indirime zaten ihtiyacı yok. Sinema bileti de en pahalı tarifeden satılıyormuş işçi kardeşlerimize. Helal olsun. İleride bazı mekanlara; köpekler, emekçiler, küçük esnaf ve parasızlar girmez diye levhalar da asarlar mı acaba? Konu dağılmasın. İçimi döktüm işte.
hayatın tüm olumsuzluklarına rağmen inadına yaşayacağız


Sigaranın dumanında yaklaşık 6000 tane madde vardır. İyi bir haberimiz var! Bu maddelerin çoğu zehirli. Ama ben burada karamsar tablolar çizip de moralinizi bozmayacağım. Bırakınca neler oluyor; onları anlatacağım. İçinde Siyanür adlı zehrin bulunduğunu anlatmaya gerek yok sanırım.

Sigarayı Bırak Anında Sağlıklı Ol

Abartılı mı attığım başlık? Değil! Neden mi? Anlatatyım hemen!

1- Sigarayı bıraktınız ve 20 dakika geçti... Kan dolaşımı normale döner. Kan basıncı olması gereken seviyeye konumlanır ve nabız 10 numara atmaya başlar. Saat gibi adeta.

2- Kanınızdaki oksijen seviyesi sigara içenlerde daha düşüktür. Sigarayı bıraktıktan sonra 8 saat içerisinde işler değişmeye başlar. O kadar ki; sağlıklı bir insanınki ile aynı seviyeye gelir. Bu da kalp krizi geçirme riskini epeyce azaltır.

3- Karbonmonksit ile doldurduğumuz vücudumuz; çok değil; 12 saat sonra bu illetten de kurtulmuş olur.

4- 2 gün sonra da çok güzel şeyler olur. Nikotin yavaş-yavaş kanınızı terk etmeye başlar. Yediğiniz içtiğiniz gıdalardan tat almaya başlarsınız. Daha iyi koku alırsınız. Bazı rahatsızlıkların tedavisi daha hızlı ilerlemeye başlar.

5- 3 gün sonra enerji artışını hissetmeye başlarsınız. Hava yollarınız gevşer ve rahatlar. Rahat nefes almaya başlarsınız. Solunum sisteminiz kendini temizlemeye başlar.

6- biraz daha ileriye gidelim. Diyelim ki; aradan 2 ile 12 hafta arasında bir zaman geçti. Neler olur? Dolaşım sistemi tamamen normale döner. Rahat-rahat yürürsünüz. Tıkanıklık ve yorulma nedir bilmeden yürür durursunuz. Solunum yolları hastalıklarına yakalanma riski de çok düşer.

7- Zamanı biraz daha ileri alalım. Mesela 3 ile 9 ay arasında bir sürede ileri alalım zamanı. Nefes alıp vermeleriniz düzenli hale gelir. Öksürük tıksırık kaybolur. Hırıltılar duyulmaz hale gelir. Akciğerleriniz %10'a kadar daha iyi çalışmaya başlar. Ferahlamanın başlangıcı...

8- Seneler geçiyor ömrümden; bir hazan mevsimi daha geldi çattı... Evet işi sulandırmadan bakalım; 1 sene sonra ne olacak. Koroner kalp hastalığı ihtimali yarı yarıya düşmüş olacak. Daha ne olsun. Ömrünüz uzadı.

9- Ne çabuk hazan oldu ey sevgili; doyamadan bakışlarına... 1 yıl ile 3 yıl arasında bir süre kadar daha ileriye sararsak hayatınızı; çok güzel şeyler artık sizi gelip bulmuş demektir. Kanser riskleri düşmeye başlar. Özellikle de mesane kanseri riski yarı yarıya düşer.

10- diğer kanser risklerinin %50 oranında düşmesi ise; 5 yıl sonra gerçekleşir. Mesela yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri gibi.

11- En büyük müjdeyi verelim. 10-15 sene sonra hiç sigara içenlere oranla, akciğer kanserine yakalanma riskiniz yüzde 50 azalır. Kalp krizi geçirme ihtimaliniz; sigara kullanmayanlarla aynı seviyede olur.

12- İlave bir müjde daha. Cinsel isteğiniz ve gücünüz çok değil; 1-2 sene sonra 18'lik bir delikanlının seviyesini neredeyse yakalayacaktır. Bu konu biraz da genetik elbette. Allah ne verdi ise artık.

Kalın sağlıcakla...















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder